RECENZE: Bindu Bare Ankle (Ahinsa Shoes)

Pokud nás pozorněji sledujete na facebooku, nemohlo vám na podzim ujít nadšení, s jakým jsem se rozplývala nad tehdejší novinkou Bindu od českého výrobce zn. Ahinsa Shoes - Bindu (konkrétně Bindu Bare Ankle).  Tato značka by si možná zasloužila samostatnou kapitolu, ale dnes se zaměříme právě jen na kotníkové Bindu.

Můj obdiv si zasloužilo minimalistické pojetí střihu bot s jen nezbytným množstvím švů, nikde není nic navíc.

bindu bare ankle cerna

Začnu ale pěkně od podlahy. Výrobce se pyšní použitým materiálem na podešev zvaným lifo+, který je z inovativní směsi lifoprene® vyrobené v Německu, což vám jako celek asi nic moc neřekne. Tajemné lifo+ je vlastně speciální termoplast, který se vyznačuje tím, že se vám v deštivém ránu jen tak lehce nešmikne noha při dobíhání tramvaje. Také je to materiál lehký a ohebný, což je pro barefoot více než chtěné. Dokonce má mít dobrou životnost a drť je využitelná do asfaltových směsí (jenže, kolik těch starých podešví se toho dočká?). Z mého pohledu však lifoprene® znamená odklon od využití recyklovaných materiálů (Ahinsa Shoes u jiné modelové řady využívá např. podrážky z ojetých moto pneumatik). Myslím, že by značce slušelo zapojit té ekologie ještě o hodný kus více.

 ahinsa-bindu-kotnikove-2 

Bindu jdou jednoduše srolovat, žádná velká síla není potřeba

Vzorek je jednoduchý, vlnkovaný a nenechá vás na pochybách, tohle není bota do terénu, to je čistokrevná vycházková měšťanda, i když nějakou tu lesní zpevněnou cestu jistě zmákne. Propriocepce je subjektivně na velmi dobré úrovni. Hrana na spodní straně podešve je zaoblená, jedna z prvních věcí, které na botě zkoumám a s touto hranou jsem docela spokojená! Výška ráfku „vaničky“  je tak akorát (cca 1,3cm), aby si bota zachovala eleganci a zároveň byl chráněn svršek boty před vlhkostí a odřením. V patní části se postupně zvedá (až na 2,1 cm) a v rozšířené části je umístěno zdobení, symbolika pánského a dámského chodidla. Jakoby tím výrobce chtěl zdůraznit, že Bindu je právoplatný unisex. Tvar špičky skýtá dostatek prostoru pro práci prstů i v rozšířeném vějířku.

ahinsa-bindu-kotnikove-4_1      ahinsa-bindu-kotnikove-5-podrazka

Stélka je tvořena příjemnou, syntetickou alternativou veluru, možná je dokonce na dotek ještě příjemnější. Takovou stélku najdete snad ve všech Ahinsa modelech a vždy se na ní skví ohavnější nálepka upozorňující na nutnost seznámení se s přibalenými pokyny údržby. Zkrátka se po koupi budete muset rozhodnout, jestli vizuálně znehodnocenou stélku ponecháte s nálepkou nebo ji odtrhnete. Vzhledem k materiálu stélky se dá očekávat, že pod ní bude na stélce ohraničená, lehce slehlá stopa v chlupu, kterou snad nošení vyhladí. Ahinso, Ahinso, je to fakt nutné? Nešlo by třeba nálepku umístit na méně exponovaná místa?  Druhou najdete také uvnitř boty, tentokrát na spodní straně jazyka. Označuje velikost boty a použitý materiál. Tu už nějak dokážu překousnout, dá se poměrně lehce odstranit a není po ní ani památky,  ale stejně, podívejte se na její fotku níže a posuďte sami… i tyto prvky jsou součástí designu a v tomto případě prostorem ke zlepšení.

ahinsa-bindu-kotnikove-stelka      ahinsa-bindu-kotnikove-3

Jak už je u Ahinsa předpokladem, jsou i Bindu veganské, materiál svršku je umělé semišové mikrovlákno CF Suede, se vším, co tento materiál nese pozitivního i méně žádoucího. Tak tedy, na omak jsou Bindu sympatické, měkké a poddajné, semiš jim na tíze moc nepřidává. Váha modelu je v mé velikosti 39 (délka chodidla 24,3cm) cca 160g! Na kotníkovou bare obuv je to velmi dobrý výsledek. Nikde nenajdete vyztužení! To všechno jsou vlastnosti, které u barefoot hledáme! A ta smítka prachu, co se na ně milostně lepí, to je zkrátka daň, s níž se jejich nový majitel či majitelka musí tak nějak sžít.  Žádná katastrofa to samozřejmě není, mé fotografie jsou dost detailní, tak pak mikroskopická tečka vypadá jako slepá mapa Austrálie ;).  Ačkoliv má ekocertifikaci nezávadnosti pro životní prostředí (OEKO-TEX Standard 100), nejedná se, stejně jako v případě výše uvedeného lifoprenu, o materiál vzniklý zpracováním druhotných surovin, ačkoliv je po separaci podešve a kroužků pro průvlek tkaniček dále využitelný (textilie).  Není to zrovna mistr v odolnosti vůči vlhkosti, takže budete muset investovat do dobré impregnace a tu pravidelně obnovovat. Při dobré péči jistě zvládnou i nějaký déšť nebo sníh (pro celoroční chození se dají doplnit i originálními zimními vložkami, které ale musíte dokoupit samostatně). Strávit v nich den ve sněhové břečce bych ale nechtěla. Na trhu je přeci jen dost vhodnějších adeptů (i přímo u Ahinsy), Bindu jsou primárně určené k použití od jara do podzimu.

ahinsa-shoes-bindu-bare-ankle-kotnikove

Už jsem zmínila minimalizmus střihu, který sám o sobě je vlastně zdobným. V té jednoduchosti navíc vynikají jen 4 dírky pro provlečení tkaniček (pozor, u některých barevných modelů je dírek 6) a trocha hezky provedených švů. V krabici najdete dvojí tkanice, u Bindu v černém provedení jásavě žluté a černé. A další možné barevné obměny už jsou ve vašich rukou. Střízlivost Bindu dává ve volbě tkaniček prostor pro zřetelnější osobní sdělení dle nálady. To se mi hodně líbí. Komu by to nestačilo, může volit z více barevných variant, třeba šedé, hnědé, modré nebo červené.

 ahinsa-bindu-kotnikove-1

Komu sednou?

Až doteď jste si možná na ně dělali zálusk a já vás teď protřídím J  Ne, nebojte, není to tak extrémní. Pokud máte nohu úzkou a nártík spíše než nárt, asi vás Bindu nepotěší. Kdepak, ty jsou dělané pro normální až vyšší nárt, normální až širokou nohu a klidně s pěkným vějířem (tvar špiček pro vějířky Ahinsa umí výborně) a s odpovídající patou. Jdou dobře utáhnout.  Pokud máte opravdu výrazně uzounkou patu, Bindu vám nemusí sednout, méně extrémní „ploutvičkonožci“ J je ale mohou zkusit, případně se podívat po jiných modelech výrobce, třeba na ty s podšívkou. Tady u Bindu ji nenajdete, takže vnitřní prostor boty využívá celou šíři kopyta. Podšívka přeci jen nějaké milimetry ubere, ale třeba to ani nebude třeba. Když Bindu sednou, měkkostí a ohebností, ale především střihem, zprostředkují pocit jednoduchého a funkčního krytí bosé nohy, která není zbytečně omezována. Tomu tleskám.

Shrnutí:

Bindu Bare Ankle jsou unisexové, stylové boty s prvky minimalizmu, vhodné pro normální až širší chodidla, s normálním až vyšším nártem. Upoutají jednoduchostí, která ovšem není pro každého. Jsou lehké, měkké a poddajné s velmi dobrou propriocepcí. Obecně je lze doporučit k nošení od jara do podzimu s dobrou a pravidelnou impregnací, ale pro otužilejší ani sušší zima není zcela vyloučena. Kdyby Bindu nebyly jen veganské a etické, ale více přihlédly k ekologii, mohly by v barefoot obuvi předznamenávat vývoj věcí budoucích. O tom, jaký by mohly takové bosé boty budoucnosti vypadat, si můžete přečíst zde.