Pomíjivost trendů aneb barefoot boty blízké budoucnosti

Představte si boty, které budou dokonalým obalem vašich nohou.  Budou vaší druhou kůží.

Budou splňovat nároky vašich prstců na prostor, nikde nebudete omezeni, takže váš vědomý pohyb bude jen váš, bez jakéhokoliv ovlivnění z nedokonalosti střihu a materiálu. Propriocepce bude prakticky k nerozeznání od bosého pohybu. Bota bude vytvářet dokonalý ochranný obal před znečištěním prostředí, bude naprosto prodyšná a přitom zamezí průniku vnější vlhkosti, v horku bude chladit a v zimě hřát.

Materiál bude veganský, zdraví prospěšný, dokonce boty budete moci po dosloužení kompostovat (ale najdou se tací, co z nich zkusí udělat i smoothie ;)). Boty budou etické a jejich uhlíková stopa v prostředí bude prakticky nulová.

Budete mít deklarované množství vody spotřebované při výrobě jednoho páru odpovídající nejpřísnější normě AquaCERT 1012037.

Design bude variabilní a skvostný, zpracování prvotřídní a cena vstřícná masám. Obuv z pravé usně bude zákonitě výsadou více než majetnějších. Ti méně majetní budou mít její dokonalou napodobeninu.

Je to na vás moc sci-fi (teta vyslovovala svůj oblíbený žánr skifi ;)), fantasy, fraška nebo snad horor?

A když se zeptám, kolik z vás by před pár lety věřilo, že budou každým dnem přibývat ženy, které střelí štekle a budou ulicemi procházet takřka bosé? Že si jednou samy budou vybírat, jestli se jim k džínám hodí víc pětiprsty nebo Skinners?

Jsme teprve na začátku. Jednou budeme považováni za průkopníky, ale zatím jen ostýchavě ochutnáváme nově nabytou svobodu.

Zatím je prostor téměř pro kteréhokoliv výrobce, který splní pár triviálních pravidel, jak má vypadat barefoot bota a předloží jakž takž snesitelný design, po kterém se vrhnou nenasytné ruce málem ještě dříve, než vůbec opustí vrata továrny kdesi v Moldávii, Číně nebo třeba zašlou veritasku v Horní Jelení.

To ale neznamená, že už teď nemůžeme chtít po výrobnách víc. Bez ohledu na to, jak moc a zda vůbec si to připouštíme, je především v našich rukách, či spíše v nohách, kolik nového plastu se vyrobí a po sezóně vyhodí, protože kvalita výrobku ve všech ohledech je a bude poplatná péči, jakou jsme věnovali „výchově“ výrobce. Zjednodušeně, co budeme kupovat, to budeme také dostávat.

Barefoot obuv prochází překotnou evolucí.  Lidé, kteří vyzkoušeli bosé boty a zvládli vědomou chůzi, se ke klasice (až na výjimky) nevrací a naopak se mnozí z nich rádi zouvají, kde jen to jde a boty nosí pouze tam, kde usoudí nezbytnost. Někteří z těchto lidí, k nimž se hlásím, hovoří o znovuobjevené svobodě, zdraví a o nalezení harmonie prostřednictvím přirozeného kontaktu se zemským povrchem, k němuž jsme byli tisíciletí cizelováni. To nejsou hodnoty, které pomíjejí, ať už se trendy ubírají kudykoliv.

Nevěřím, že by se barefoot styl měl stát jen slepým ramenem s hrázemi z odpadu a nedokázal by ustát nároky hlavního proudu. Bude tady. Bude tady dokonce čím dál víc. Vnímavější lidé budou dále hledat cestu k přirozenosti, jednoduchosti a souladu. V ulicích se budou křížit stopy mnoha druhů a často mezi nimi uvidíme i ty úplně bosé.

Přála bych si, aby je tento blog provázel, aby boSo bylo u toho.

Bara Sorantho

Rapotín, 12.2.2019

krizovatka-stopy-boso