Barefoot tenisky Peerko - první dojmy

Už pár týdnů jsem se chystala vyfotit květinové tenisky Peerko mimo závěj :D Až první únorovou neděli se mi konečně poštěstilo… i když západ naší republiky pohltila sněhová kalamita,  pod lípami u naší zahrady v Jeseníkách jakoby propuklo jaro .. a tak jsem vyrazila fotit!

Peerko-tenisky-kytickovane-1

Možná je vám značka Peerko naprosto neznámá, možná jste ji zaregistrovali jako nového hráče v ringu barefoot v crowfundingu „Nastartuj barefoot“ z konce roku 2018. Možná jste dokonce přispěli, aby se výroba bosých tenisek mohla rozjet na plné obrátky. Pak vás snad potěší zpráva, že už v nejbližších dnech první z nich poputují ke svým majitelům.

Pro všechny milovnice tenisek, které s přechodem na barefoot ztratily i kousek sebe, protože ty pravé kecky prostě v nabídce BF nebyly k mání (nepočítám na koleni vyráběné náhražky), byl závěr minulého roku příslibem skutečných žní. Prakticky ve stejném období, byl totiž rozjet i projekt BF tenisek zn. Bohempia a podle mých informací by brzo měl snad přispět do teniskové mánie i další z výrobců.  Jen houšť!

Peerko jsou tenisky velmi líbivého designu, které se budou snažit rozprášit status quo, že bosé boty jsou vždy drahé a pokud nejsou, pak jsou to křusky říznuté málem z ojeté pneumatiky ;) huarache s neonovým paracordem, v lepším případě vlastní výroby (mám je taky a krásné ;). Peerko zkrátka budou, v porovnání s konkurencí, fakt levné. Vážně!  A budou i kvalitní?

Dle základních údajů výrobce jsou tenisky Perko vyrobeny z nezávadných materiálů evropského původu. Tloušťku podrážky mají mít 4,5mm, jedná se o měkčené PVC bez ftalátů. Materiál svršku je prodyšná bavlna.

peerko_tenisky_podrazka

peerko_tenisky_detail

Ty mé kytičkované jsou skutečně krásné. Květinky, růžové, indigové a bílé na šedém podkladě doslova září a všimli jste si toho růžového poutka pro uchycení tkaniček? Skvostný a praktický detail. Já tyto drobné designové prvky miluju, jsou tou tečkou, která posouvá vzhled boty do jiné roviny. Celkové provedení se zdá být opravdu kvalitní, plátno je příjemné na omak, poddajné, v místě opatku je lehce vyztuženo. Podešev respektuje styl tenisek, má vyšší okraj “vaničky“ s výraznou spodní okrajovou hranou a spíše průměrnou ohebností, která má relativně vyšší tuhost právě při okrajích. Při postavení na rovnou podložku se špičky bot mého páru nadzvedávají, v zatížení se to ale vůbec neprojevuje. Váha by snad mohla být (pocitově) o chlup nižší, ale odpovídá stylu a materiálu tenisek. A naprosto upřímně, s cenou hluboko pod 2 000,- Kč, jim ten chlup rádi odpustíte. Palcová hrana je velmi dobrá. Co rozhodně potěší, jsou vyjmutelné kožené vložky s aktivní uhlíkovou vrstvou tak tenoučké, že nijak zásadně neovlivňují podélné rozměry a ohebnost.

peerko_tenisky_spicka

 

Komu sednou? Já mám velikost 39 (25,3 cm vnitřní rozměr boty dle výrobce), která mi pěkně sedí na úzkou patu a širší špičku, 24,3x 10cm. Těch  10 cm vidím už jako hraniční. Jdou vážně moc hezky dotáhnout a přitom je špička dostatečně prostorná pro normální vějířek.  Měly by sednout nohám mírně užším až širším, s nártem normálním až mírně vyšším.  Těm, kteří v Ahinsa trochu lítají a má na ně vysoký nárt, ale mnohé z Vivobarefoot už jsou úzké.  Možná by mohly sednout majitelům Joe Nimble. V každém případě, střih je opravdu velmi univerzální.

Za neskutečně nízkou cenu (na poměry v barefoot) budou k mání solidní a krásné tenisky, věřím, že komu padnou, ten si jich pořídí ve více barevných variantách. Dostupné velikosti zatím v rozsahu 37-42, což jsou čísla mířící spíše do řad dívek a dam. To ale není konečná a snad se brzy dočkáme i posunu k větším rozměrům. Tyhle kecky v neutrální šedé (foto pod článkem), černé, bílé nebo džínové by určitě slušely i pánům. Ostatně, menší čísla mohou už teď ocenit rodiče kluka, co měl absenci normálních tenisek v barefoot nabídce jako pádný argument pro setrvávající křivení prstů.

peerko-barvy-tenisek

Zdroj fotky - Peerko

Věřím, že se vám líbí. I když vám tento pár nedám J doporučuji sledovat náš web nebo facebook, můžete tak být jedni z prvních, ke kterým se dostanou J Peerko budou k mání v boSo - naší kamenné prodejně barefoot obuvi v Šumperku i na e-shopu.  

Pro ty, kterým ceny bosobot bránily vyzout staré sardinky, mohou být příjemnou vstupní branou do svobodného světa barefoot. A to už je vlastně skoro revoluce!

Peerko-tenisky-kytickovane-2_1

 

peerko-tenisky-sede

Zdroj fotky - Peerko