Použití, údržba a ošetřování obuvi

 

 

POUŽITÍ, ÚDRŽBA A OŠETŘOVÁNÍ OBUVI

 

Dovolte nám, abychom Vám poskytli několik rad a doporučení jako návod k užívání a ošetřování zakoupené obuvi.

Návod na použití a údržbu

  1. Při výběru pečlivě zvažte účel, k němuž bude obuv používána. Obuv používejte způsobem a v prostředí odpovídajícímu její účelovosti. Sportovní obuv je určena vždy pro určitou skupinu sportů. Obuv užívaná k jinému účelu, než je určena, nemůže být reklamována.
  2. Pečlivě vyberte správnou velikost a nejlépe vyhovující střihové provedení. Nevhodně zvolený typ obuvi, nesprávná velikost, šíře nebo tvar nemohou být důvodem k pozdější reklamaci. U barefoot obuvi doporučujeme 5-12 mm extra místa v přední části boty.
  3. Obuv je nutno často střídat, zejména v nepříznivém počasí.
  4. Při obouvání, zejména uzavřeného střihu, používejte obouvací lžíci, čímž zabráníte prolamování materiálu v patní části. Obuv se zdrhovadlem zapínejte opatrně, nikdy ne silou. Uzavřenou obuv nezouvejte o druhou botu, aby nedošlo k narušení soudržnosti podešve se svrškem v namáhaném místě.
  5. Usňová i textilní obuv s konfekčním šitím není vodotěsná. Voda může pronikat jak usní, tak šitím a spoji dílců. Odolnost proti promočení lze zvýšit použitím vhodných impregnačních přípravků na obuv.
  6. Promáčená obuv se nesmí sušit v kontaktu ani v bezprostřední blízkosti tepelných zdrojů. Nejvhodnější je sušení mokré obuvi vyložené papírem při teplotách 30°C.
  7. Obuv, jež je vybavena membránou, která zabraňuje pronikání vlhkosti dovnitř obuvi, musí být ošetřována pouze výrobky označenými vhodností k ošetření obuvi s membránou.
  8. Vezměte na zřetel, že každodenním nošením obuvi přiměřeně klesá její životnost. Lhůtu pro uplatnění práva z vady proto nelze zaměňovat s životností obuvi. Vzhledem k rozdílné intenzitě užívání obuvi u jednotlivých spotřebitelů může být životnost obuvi vyčerpána ještě před uplynutím této lhůty.
  9. Obuv po každém použití ošetřete dle typu a materiálu vhodnými prostředky na obuv.
  10. Do uzavřené, zejména usňové obuvi po vyzutí napněte napínáky odpovídající velikosti.
  11. Žádnou obuv nelze prát v pračce (pokud tuto možnost výrobce výslovně neuvádí).
  12. Obuv je nutno chránit před chemickými vlivy a rozmáčením.

 

Návod na ošetřování jednotlivých druhů obuvi

Obuv z hladkých usní – povrch obuvi zbavte nečistot vhodným kartáčkem, měkkým hadříkem případně vlhkou houbou. Suchou useň ošetřujte krémem. Vyvarujte se promáčení, poškozuje vzhled povrchové úpravy a deformuje tvar. Pokud dojde k promáčení obuvi, dbejte na její včasné očištění, vysušení, impregnaci a nakrémování krémem určeným pro příslušný druh usně a typ její povrchové úpravy. Vyvarujte se častému používání samolešticích prostředků – vždy dávejte přednost krému.

Obuv z vlasových usní - velury a nubuky – znečištění odstraňte kartáčkem, případně měkkou bílou mazací pryží nebo krepou. Kartáčujte bez vydírání vlasu! Na ošetření použijte vhodné vyživující a impregnační přípravky. Vlasová useň se nikdy nekrémuje!!

Obuv z lakových a povrstvených usní - nečistoty odstraňte měkkým textilem za sucha nebo mokra. Povrch lakových usní je choulostivý na mechanické poškození (odření), chemické vlivy, rozmáčení a teploty pod bodem mrazu. K ošetřování lakové obuvi slouží krémy a čisticí prostředky na lakové usně.

Obuv ze syntetických materiálů - plasty, koženky a poromery - čistit vodou s přídavkem saponátu a po opláchnutí vytřít hadříkem. Na obuv z těchto materiálů se nesmějí používat běžné krémy ani leštidla!

Pryžová obuv - gumáky, galoše, přezůvky - se rovněž umývá vlažnou vodou a následně se nechá volně oschnout. Vnitřní část se udržuje v dobrém stavu pravidelným volným vysoušením potu a střídáním vložek.

Textilní obuv - čistěte kartáčováním, podle druhu textilu a povahy znečištění také vytíráním za vlhka, mastné skvrny čističem skvrn na textil. Textilní obuv doporučujeme impregnovat a čistit k tomu určenými prostředky. Textilní obuv se nepere!

 

Pozor, některé výrobky vyžadují zvláštní způsob údržby a užití, na což je uživatel upozorněn speciálním (nikoliv jen tímto obecným) návodem. V případě nejasností ohledně použitých materiálů a způsobu péče o obuv se na nás neváhejte obrátit.

Před každým použitím krémů, čistících a impregnačních prostředků na obuv ověřte, zda je výrobek vhodný na daný druh obuvi. Dodržujte pokyny výrobců těchto prostředků.

 

carbon_pro 1  organic protec and care 1  bamboo lotion 1  vegan organic cream 1