Na koloběžku v barefoot 1.díl – test SALTIC FURA

Zn. Saltic byla známá spíš jako výrobce lezeček, ke konci r. 2018 však představila ambiciózní sportovní barefoot boty SALTIC FURA, které mají být v šířce přizpůsobivé nositeli a to díky speciální technologii lepení podrážky – tzv. odvalováním.

saltic_1

Svršek FURA je z broušené kůže s textilní podšívkou Cambrelle a podrážka je kaučuková směs Adidas 3mm, která je více vytažená dovrchu přes svršek, než že by to byla jen pouhá gumová placka, jak bývá zvykem. A právě to je výhoda odvalování, získáte totiž určitý manévrovací prostor.  Špička boty je svrchu chráněna gumovou obsázkou (což je detail, které mě právě z pohledu koloběžkáře také zaujal, ale o tom více dále). Pánské či dámské mají stejný střih, liší se jen vyšitou kytičkou v přední části těch dámských. Barev je k výběru více - já mám petrolejové, Martin sáhnul po šedých.

yedoo-trexx-2    yedoo-saltic-1

Boty jsou příjemně měkké a ohebné, výborně se poddají při chůzi. Jsem ale dost zmlsaná jízdou ve Fivefingers, takže jsem byla samozřejmě zvědavá, jestli FURA zvládnou vyrovnat skóre. DragsterkaTrexxem po deštivé pauze nedočkavě ržáli, byl čas vyrazit na test.  Po prvních pár kilometrech se ukázalo, že odvalování podrážky má nesporné výhody, když odrazová noha dopadne na terénní nerovnost a vychýlí se v botě do strany, protože zátěží se podrážka přizpůsobí – odvalí se z okraje boty do aktuálně nášlapné zóny a chodidlo ochrání. Stejně tak je skvělá gumová špička, když škrtnu palcem v pětiprstech o asfalt, je to cítit znatelně víc. Popravdě si ani nechci domýšlet, jak by se můj styl jízdy projevil na broušené kůži, která by nebyla takto ochráněná. A i když můžete namítnout, že šikovný koloběžkář neškrtá, myslím, že se trocha jištění bude hodit každému.  Ohebnost boty je skvělá i při jízdě, chodidlo může bez omezování pracovat v prostorné špičce a ani váhou nezatěžují víc, než by bylo únosné.

DSCF1639

Vlastně zbývá jen zvažovat, jestli by se mi k Dragsterce nehodily i ty červené :)

Málem bych zapomněla, kromě bot je součástí balení i pěkný síťovaný pytlíček a také originál SALTIC impregnační sprej.

yedoo-trexx-1